Op een avond glijdt Mevrouw X, alleenwonend op 83-jarige leeftijd, uit op de tegels als ze uit haar douche komt. Ze drukt op haar zender. Meteen neemt een persoon van het responscentrum contact met haar op. Madame X legt de situatie uit. De luisteraar stelt haar gerust en belt haar buurvrouw. Helaas was ze afwezig. De luisteraar belt dan de dochter van Mevrouw X. Ze gaat meteen op pad. Tien minuten later komt ze de badkamer binnen en ontdekt haar moeder op de grond. De verantwoordelijke voor het luisteren belt 112 om een ambulance te brengen, Mevrouw X komt eruit met een mooi bloeduitstorting op haar dijbeen. Dankzij de hulp op afstand heeft ze de nacht niet op de grond doorgebracht en kon ze snel worden behandeld, waardoor ernstige complicaties werden vermeden.
Midden augustus voelt Meneer X, 82, zich alleen. Zijn buren zijn op vakantie gegaan, net als zijn kinderen. De winkels zijn dicht en het is veel te warm om het huis uit te gaan. Hij drukt op zijn zender en meteen antwoordt een warme stem. De luisteraar checkt bij hem in, geeft hem wat advies bij dit warme weer en belooft hem aan het eind van de week terug te bellen om te checken of alles in orde is.
Het responscentrum wordt gebeld door Mevrouw Y, 88, die alleen woont sinds haar man in het ziekenhuis werd opgenomen. Ze verontschuldigt zich omdat ze per ongeluk op de zender heeft gedrukt. De luisteraar stelt haar gerust, dit gebeurt vaak, en maakt van de gelegenheid gebruik om van haar te horen. Ze begrijpt dat Mevrouw Y van streek is en dat ze er niet in is geslaagd de verwarming aan te zetten. Terwijl ze met Mevrouw Y aan de lijn blijft, belt de luisteraar haar zoon. Deze komt dezelfde avond nog.
Meneer W heeft een hechte band met zijn moeder, een 82-jarige weduwe, met wie hij in het grote ouderlijk huis woont. Maar Meneer W moet voor zijn werk honderd kilometer verder verhuizen. Hij belde de hulplijn om zijn moeder in veiligheid te brengen. Dus, zelfs als haar zoon niet bereikbaar is, kan Mevrouw W op elk moment troost hebben.